Futó férgek


Életmód[ szerkesztés ] A buzogányfejűek valamennyi faja közvetett fejlődési ciklust mutató endoparazita.

a tudatosság parazitái, hogyan lehet megszabadulni hogyan lehet az összes parazitát a testből kiüríteni tablettákkal

Futó férgek ízeltlábúak Arthropoda testüregeiben fejlődnek, a kifejlett állatok gerincesek Vertebrata bélcsatornájában élnek. A fertőzés a ragadozó-zsákmány kapcsolatban jön létre, tehát a végleges gazdának zsákmányul kell ejtenie, és el kell futó férgek egy fertőzött köztigazdát. A lárvák rendszerint olyan változásokat okoznak a köztigazda magatartásában, amelyek növelik a zsákmányul esés valószínűségét.

A bejelentkezési elemek és rendszergazdafiókok ellenőrzése

Egyes fajaik azonban a köztigazdából először paratenikus gazdába, például csigákbagyűrűsférgekbehalakba vagy emlősökbe jutnak, majd ezeknek zsákmányul esése esetén jutnak a végleges gazdába. Különösen jelentős ez olyan fajok esetében, melyek végleges gazdái ízeltlábúakkal nem táplálkozó ragadozók, például fókáksasok stb.

Testfelépítés[ szerkesztés ] Rhadinorhynchus sp.

a fehérvérsejtek számának növekedése a férfiak kenetében hogyan lehet kenyeret venni a fiúktól

Váltivarúakkizárólag ivarosan szaporodnak, a hímek mindig kisebbek a nőstényeknél. A hímek sajátos futó férgek a cementmirigypárzás után ennek váladékával elzárják a nőstény ivarnyílását, nehogy más hímmel is pározzon. A mikroszkopikus méretű peték a végleges gazda ürülékével távoznak a szervezetből, ezeket a köztigazdák táplálkozás során, véletlenül fogyasztják el.

futó férgek

A kifejlett állat feji végén egy kiölthető és futó férgek, horgokkal borított ormány proboscis biztosítja a bélcsatorna falán való rögzülést. Idegrendszerük központja az ormányban lévő idegdúc. Testüket vastag, gyakran gyűrűsen redőzött futó férgek borítja, ez alatt hosszanti és körkörös izomnyalábok futnak.

futó férgek kerek féreg szimmetria típusa

A kültakarót és az izomzatot egy elágazó csatornarendszer hálózza be, melynek a kültakarón át felvett táplálék szállításában van szerepe. Légzőszerveik nincsenek. Ismertebb csoportok[ szerkesztés ] Az Archiacanthocephala osztály fajai elsősorban szárazföldi állatokban élnek, jellemző köztigazdáik rovarokvégleges gazdáik madarak és emlősök. A sertés buzogányfejű férge Macracanthorhynchus hirudinaceus petéit a trágyában vagy a talajban fejlődő bogarakpéldául cserebogarak lárvái veszik fel, a házisertések és vaddisznók a fertőzött bogár fogyasztásakor fertőződnek.

futó férgek

Egyszer használatos eszközök

A Palaeacanthocephala osztály elsősorban vízi állatokban él, jellemző köztigazdái rákokvégleges gazdái főként halakkétéltűek és vízi madarak. Az Acanthocephalus ranae például víziászkákban és a Rana nemhez tartozó békákban fejlődik. Ajánlott irodalom[ szerkesztés ] 1. Babos S Buzogányfejű férgek — Acanthocephala.

Buzogányfejű férgek

Kassai T Helmintológia: az állatok és az ember féregélősködők okozta bántalmai. Medicina, Budapest.

Kotlán SKobulej T. Mezőgazdasági Könyvkiadó. Moore J. Altered behavioural responses in intermediate hosts: an acanthocephalan parasite strategy.

Szokatlan fájlok ellenőrzése a betöltési pontokon

American Naturalist, Papp L szerk. Zootaxonómia — egységes jegyzet.

  1. Férgek kezelése 2 éves gyermekek számára
  2. Elnevezés[ szerkesztés ] A fonálférgek nevüket cérnaszerűen vékony, hosszú testalakjukról kapták.

Poulin R, Morand S Testis size, body size and male-male competition in futó férgek parasites. Journal of Zoology, London,—

Ellenőrző kérdések a