Tüdőhörgő gyulladás. Bronchitis: ezek az árulkodó tünetek - EgészségKalauz


Módosítva: Télen a náthától tüdőhörgő gyulladás egészen a tüdőgyulladásig számos légúti betegség megtalálhat minket.

Bronchitis vs. A megfelelő kezelés szempontjából fontos azonban meghatározni, melyikről van is szó. A bronchitis a tüdő hörgőinek belső felszínét fedő nyálkahártya gyulladását jelenti, amit sokszor vírus okoz.

Ezek közé tartozik a kellemetlen tünetekkel járó hörghurut is. A hörghurut bronchitisz a nyálkahártya és a hörgők gyulladása, ami általában fertőzés következménye. A betegség enyhe lefolyású, azonban a hörghurut veszélyes lehet idült szív- és tüdőbetegségben szenvedőkre, valamint az idősekre is.

Hörghurut tünetei és kezelése

Tüdőhörgő gyulladás lehet a hörghurut oka? A fertőzés okozta hörghurut kialakulhat vírusok, baktériumok, baktériumszerű kórokozók következtében.

A tüdőhörgő gyulladás, és krónikus tüdőbetegeknél gyakran visszaköszönhet ez a fajta betegség. A gyermekeknél és időseknél az alultápláltság növeli a felső légúti fertőzés és a következményes heveny hörghurut kockázatát. A baktériumok gombák paraziták időjárással beköszönt a náthaszezon is  Forrás: EgészségKalauz Melyek a bronchitisz jellemzői tünetei?

Tavaly március környékén - egy megfázás után - kezdtem el köhögni, ami nem akart elmúlni. Régebben is, gyerekkorom óta a köhögés mindig erős volt nálam, a megfázások után tovább tartott, egy orvos szerint azért, mert gyerekkoromban volt tüdőhörgő gyulladás nem kezelt tüdő és hörghurut gyulladásom, amit egy orvos nem vett észre A köhögés egyre rosszabb lett, kaptam köptetőket, az sem volt jó, és miután már nem csak én fáradtam el ettől, de a környezetem is, eljutottam az allergológiára, ahol semmit nem mutattak ki. Ennek ellenére mondta a doktornő, simán lehetek allergiás, de elküldött a tüdőgondozóba. Tüdőhörgő gyulladás elkezdtek vizsgálni és gondolkodni, mi lehet a bajom.

Gyakran közönséges nátha tüneteivel kezdődik: orrfolyástorokfájás, fáradtság, borzongás, hát- és izomfájdalom, esetenként hőemelkedés, kisebb láz is előfordulhat. A hörghurut kialakulását általában a köhögés jelzi.

Gyakori megbetegedések

A kezdetben fellépő száraz köhögés a heveny hörghurutra utalhat. Vírusos hörghurutnál a tüdőhörgő gyulladás már kevés fehér váladékot is felköhöghet. Ha a felköhögött váladék színe fehérből zölddé vagy sárgássá válik, akkor tudhatjuk, hogy a betegségnek bakteriális fertőzés áll a hátterében. Súlyosbodó fertőzés esetén a betegnek feljebb szökhet a lázaakár 38,8°C-ra is.

Azonban fontos különbséget tenni a heveny és az idült hörghurut, a tüdőgyulladás és a COPD között. Az akut betegséget többnyire vírusfertőzés okozza.

Ez az állapot akár eltarthat napig, még antibiotikumos kezelés mellett is. Az elkövetkezendő napokban a láz enyhülhet, azonban a köhögés akár hetekig eltarthat.

Heveny hörghurutnál gyakran alakulhat ki légúti túlérzékenység, emiatt a légutak összeszűkülhetnek.

Szív- és gyomorbetegségek is okozhatnak légúti gyulladást

Ennek következtében nehézlégzés alakul ki. Súlyosabb szövődmények: légzési elégtelenség vagy tüdőgyulladás. Az orvos a diagnózist a beteg panaszai alapján tudja felállítani. Ha a tünetek sokáig fennmaradnak, mellkasröntgen javasolt, hogy megtudják nem alakult-e ki tüdőgyulladás. Hörghurut vagy influenza?

helminták szarvasmarhakezelésben enterobiosis novouralsk

Hasonlók a tünetek, de más lehet a gyógymód. Olvasson tovább! Hogyan kezelhető a bronchitisz?

Női Egészség Éve 2020

A száraz, kellemetlen köhögés csillapítására köhögés elleni gyógyszereket adnak. A nyákoldó gyógyszerek segítenek a váladékot elfolyósítani, így azt könnyebb felköhögni. A sok köpettel járó köhögést azonban általában nem szerencsés csillapítani.

Már Vas megyében is járványosnak mondható a hörgőgyulladás

A felnőttek aszpirint, paracetamoltvagy ibuprofent szedhetnek, a láz és a betegség általános tüneteinek csökkentésére, de gyerekeknek csak a paracetamol adható. Pihenés, és sok folyadékpótlás javasolt.

Hörgőgyulladás, vagy hörghurut?

Akik baktérium okozta heveny hörghurut betegségben szenvednek,azoknak már antibiotikumos kezelés szükséges, tüdőhörgő gyulladás ha a betegség hátterében valamilyen tüdőbetegség van. Ha a tünetek nem javulnak, vagy visszatérnek, vagy ha a hörghurut súlyos, a felköhögött váladék laboratóriumi vizsgálata kimutathatja, hogy kell-e antibiotikumot váltani.

tüdőhörgő gyulladás opisthorchis férgek kezelése

Azonban az antibiotikumok nem segítenek, ha a fertőzést vírus okozza. Természetesen antibiotikus kezelést csak orvos írhat elő!

tüdőhörgő gyulladás

Forrás: EgészségKalauz.