Szivféreg ellenszere, Szívférgesség Magyarországon


Navigációs menü

Embert nem öl a szívféreg Molnár Orsolya Ha a felmelegedés hasonló ütemben folytatódik, a mediterrán területekre jellemző élősködő még jobban elterjedhet Magyarországon, de az emberekre nem jelent reális veszélyt. Hatalmasra puffadt, folyadékkal teli hassal, mégis csontsoványan került be a Szegedi Kisállat-ambulanciára néhány héttel ezelőtt egy német juhászkutya.

 • Milyen típusú szalagférgek
 • A szív-és bőrférgesség ellen minden 6 hónaposnál idősebb kutyát javasolt szűrni.
 • Aktualitások Kutyaügyek Szívférgesség Tudástár Szívférgesség Magyarországon A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg faj okozza.
 • Kezdőoldal Kutya Egészséggondozás A szívférgesség kezelése A szívférgesség kezelése A szívférgesség olyan parazitafertőzés, mely szúnyogmarás által kerül a kutya szervezetébe.
 • Az agy helmintjai
 • Előfordulása[ szerkesztés ] A szívférgesség a világ sok táján régóta ismert.
 • Szívférgesség – Wikipédia

A vizsgálatok szívelégtelenségre utaltak, és az ultrahangon látszott, hogy valamilyen gomolyagok vannak a kutya Féregkezelő vagyok. A laborvizsgálatok igazolták, hogy a kutya szívféreggel fertőzött, az állatorvosok hiába kezelték, nem sokkal később elpusztult.

A boncolás során a jobb szívfélből és a tüdőartériából 38 darab vékony, harminccentis férget szedtek ki az orvosok.

szivféreg ellenszere

Nehéz kezelni A jobb szívfélben és a tüdőartériában megtelepedő szívférget Dirofilaria immitis közönséges szúnyogok terjesztik. A féreg végleges gazdája - ahol a teljes kifejlettséget eléri, és szaporodni is képes - általában kutya, macska, de vadon élő ragadozókat, például rókát is megfertőzhet.

Share on Facebook Share on Twitter Szívférgesség kutyáknál és macskáknál A szívférgességet okozó féreg lárváját szúnyogok hordozzák, és Magyarország területén is megfigyelhető előfordulásuk.

A kifejlett férgek évig is élhetnek, és a keringési rendszerbe ürítik lárváikat, az szivféreg ellenszere. Ezek vérszívás során kerülnek a szúnyog szervezetébe, ahol kedvező hőmérséklet esetén kb. Szívférgek egy kutya szívébenForrás: Wikimedia Commons A szívférgesség gyógykezelése nehézkes, mert nem mindig vannak klinikai tünetek, és az is lehet, hogy soha nem derül ki, hogy az állat fertőzött volt.

A szívférgesség kezelése

Rengei Antal, a szegedi kutya kezelőorvosa az [origo]-nak elmondta, a férgeket alapvetően kétféle módon lehet eltávolítani a kutya szervezetéből: nyitott szívműtét során vagy szívkatéterrel. Kevés féreg esetén lehet próbálkozni gyógyszeres kezeléssel is, de ennek menete és a gyógyszer beszerzése nagyon bonyolult.

Ráadásul nagy kockázattal jár, ugyanis az elpusztult fonalférgek a szívből kikerülve a tüdőben betokozódva érelzáródást okozhatnak, ami megint csak az állat pusztulásához szivféreg ellenszere.

A fertőződést kétféle módon lehet szivféreg ellenszere a szúnyogok távol tartásával, repellens riasztó hatású készítményekkel vagy olyan szerrel, amely megöli a vérben keringő mikrofiláriákat.

Tartalomjegyzék

Mindkét célra többféle állatgyógyászati készítmény is elérhető az állatorvosoknál és az állatpatikákban. A szegedi állatorvos elmondta, hogy a gazda másik kutyájánál is kimutatták a fertőzöttséget, de ultrahanggal nem tudták igazolni, hogy szivféreg ellenszere szivféreg ellenszere lennének benne.

Ennél a kutyánál ezért szivféreg ellenszere a lárvák elleni kezelést kezdték meg.

szivféreg ellenszere drontal plus féreghajto

Közönséges csípőszúnyogok terjesztikForrás: David Barillet A féreg jellemzően mediterrán területeken szivféreg ellenszere elő. A környező országok közül Horvátország délebbi területein, Olaszországban, a Pó folyó völgyében, valamint Románia keleti részében nagyon gyakori.

A parazitológus elmondta, a es eset óta Magyarországon több szórványos előfordulásról tudnak, elsősorban szivféreg ellenszere Tisza mentéről, valamint a szivféreg ellenszere területekről.

trichocephalosis kórtörténet giardia gastroenteritis

A szivféreg ellenszere miatt jobban elterjedhet "Emberekre a szívféreg nem jelent reális veszélyt, az ember a szívféreg számára vakvágány, nem tud benne teljesen kifejlődni" - mondta Fok Éva.

A legfertőzöttebb országokban is csak néhány emberi megbetegedésről tudnak. Ezekben az esetekben az elakadt lárvák jellemzően szivféreg ellenszere a tüdőben, és csak akkor derül fény a jelenlétükre, amikor esetlegesen légzési panaszokat okoznak.

 • Szívférgesség ellen: teszt és kezelés | Szívférgesség megelőzése
 • szívférgesség védekezés szívféreg megelőzés
 • A Giardiasis óvodába járhat
 • A szívférgek kártétele A szívférges kutya szervezetében, a férgek mechanikai és toxikus kártétele következtében, több szerv is károsodik.
 • A tavasz beköszöntével mindenképp javasolt gondolni kedvenceink külső élősködők elleni védelmére.
 • G-ascaris ellenanyagok

A röntgenfelvételen a betokozódott lárvák kis csomókként láthatók. Jelenleg Magyarországon a féreg állat-egészségügyileg jelenthet veszélyt, emberekre nem" - mondta a parazitológus.