Parazita tulajdonságok, Hogyan lehet eltavolitani a parazitakat


National Geographic Magyarország Igen különleges életmódú az, a mindössze néhány sejtből álló lazac-parazita, amelyet nemrégiben egy nemzetközi kutatócsoport vizsgált meg.

jó féreg gyógyszer

A vizsgált állat sejteiben mindössze a "váza" maradt meg a mitokondriumnak, légzési funkció nélkül. Forrás: PNAS A kizárólag lazacokban élősködő állat a Henneguya salminicola, a myxozoa nyálkaspórások altörzsébe tartozik, amelyek pedig a csalánozókhoz, vagyis a korallok, medúzák rokona, s a legkisebb élő állatokat parazita tulajdonságok magában ez a csoport.

Élősködők - Magyar előzetes #1

A mindössze néhány tíznél kevesebb sejtből álló élősködő a lazac izomzatában él. A parazita sejtjeinek vizsgálata olyan tulajdonságot parazita tulajdonságok fel, amelyről eddig azt hittük, az állatok körében egyáltalán nem létezik: a sejtek anyagcseréjéhez nem oxigén adja az energiát e különös lényeknél.

a férgeket nem távolítják el a gyermekből férgek és azok logikája

Számos élőlény, amely oxigénmentes környezetben él, mint egyes amőbák, vagy gombák, rég feladták az oxigénlégzést, azonban állatok esetében erről a különös evolúciós lépésről eddig nem volt tudomásunk.

Az élősködő valószínűsíthetően azért választott ilyen fejlődési utat, mert a lazacok izmai közt nem sok belélegezhető oxigént talál.

parazita tulajdonságok helminthológiai feleletválasztós kérdések

Az oxigént légző állatoknál a sejtekben megtalálható mitokondriumok látják el a sejteket, az oxigén-anyagcsere segítségével, energiával. Ezek a sejtszervek, mivel egykor önálló élőlények voltak, saját génekkel rendelkeznek, amelyek parazita tulajdonságok az uborka tabletta magában foglaló sejttől. Az evolúció fura fordulatokat vehet egyes esetekben!

a gyermekek paraziták kezelésének rendje parazitak kezelesere

parazita tulajdonságok Az oxigénlégzés alapvető folyamat, ám van olyan állat, amely mégis feladta ezt a módszert. Ezt a kutatók először vizsgálati hibának vélték, így megismételték a felmérést, de ismét csak mitokondriális DNS nélküli eredményt kaptak.

A sejtek mikroszkópos vizsgálatában úgy találták, hogy azokban még megvan a mitokondriumra emlékeztető szerkezet, ám ez nem képes ellátni az anyagcsere-feladatokat.

a paraziták gyakorisagos kezelése

Ez alapján úgy tűnik, hogy az aprócska élősködő az evolúció során, parazita tulajdonságok oxigénmentes környezetbe került, egyszerűen elveszítette e képességét. A több sejtből álló állatok akkor jelentek meg, amikor a légkörünkben a légzéshez elegendő oxigén volt, és emiatt úgy vélték a tudósok, hogy alapvető tulajdonság az állatok körében az oxigén alapú anyagcsere, s az állatok nem élhetik túl az oxigénmentes környezetet.

A lazac parazitája azonban, a speciális körülményei hatására megszabadult attól az alaptulajdonságtól, ami évmilliárdok evolúciós fejlődésének köszönhetően minden állatban kialakult. A parazita tulajdonságok a PNAS tudományos folyóiratban számolt be a parazita tulajdonságok.

parazita tulajdonságok